12 Nisan 2017 Çarşamba

Ege Güzeli Kos


Merhabalar,

Yaz geliyorken, güneye inme planı yapanlara dingin ama tatminkar bir hava değişikliği önerim var..

2016 Şeker Bayramı'nda bayramımızı bayram edelim, Ege'ye inelim ama bayram kalabalığına da yakalanmayalım derken; Yunan Adaları aklımıza geldi, Kos olur mu? dedik, oldu. İyiki de olmuş, ilaç gibi geldi..  

Kos feribotla Bodrum'a 15dk uzaklıkta, 50.000 nüfuslu 112km sahil şeridi bulunan güzel mi güzel, butik bir yunan adası.. Diğer adıyla İstanköy. Nitekim adada yaklaşık 3.000 Türk müslüman yaşıyor. Schengen vizeniz varsa beklemeyin koşun, yoksa da kapı vizesi almak için hemen kendinizi motive edin derim. (Kapı vizesi süreci normal vizeden farklı, vize belgelerinizi hazırlayıp feribot biletini satın aldığınız acenteye kargoluyorsunuz, acente işlemleri sizin adınıza hallediyor) 


Türkiye'den Kos'a bir kaç şehirden ulaşım bulunuyor, biz Bodrum merkezdeki Yolcu limanından geçmeyi tercih ettik. Gitmek isteyenler için http://www.yesilmarmarislines.com/tr acentesini öneririm. Hem feribot biletinde hem de alacağınız kapı vizesinde yardımcı oluyorlar. Gidiş dönüş feribot bileti 35€, kapı vizesi ücreti 60€(kapı vizesi tek girişli ve kalacağınız gün kadar veriliyor, eğer yurtdışına tekrar çıkma planınız ve vaktiniz varsa normal schengen başvurusu yapmanızı öneririm, hiç değilse bir kaç aylık vize alabilirsiniz). 

Gümrük çıkışlarında pasaport kontrolden sonra Duty Freeler bulunuyor. 3 karton sigara ve alkol oranına göre 1 ila 3 Şişeye kadar içki alabilmeniz mümkün.. 
Adanın konaklama durumu Avrupa ve Türk tatil bölgeleri rakamlarına göre gayet uygun, merkezdeki hotel ve pansiyonlarda fiyatlar gecelik 40/100Eur arası değişiyor. 

Otel seçiminizde önceliklerinizi Otelin Merkezde olması ve Kahvaltı dahil olması olarak dikkate alabilirsiniz, adanın her köşesinde denize girilecek plaj bulunduğu için suya ulaşmakta sıkıntı çekmezsiniz. 




Biz, merkezde olması, denize sıfır olması ve kendi iskelesi bulunması tercihlerimiz sebebiyle harika manzaralı Kos Aktis Art Hotel'de kaldık. 
Oranın en gözde ve ulaşılabilir otellerinden biri olması sebebiyle fiyat aralığı kahvaltı dahil 2 kişilik gecelik 150/200Eur aralığında idi. 
Bütçeniz müsaitse kesinlikle öneririm. üst ve yan fotoğraflar konakladığımız otelden Bodrum manzarası..

Kos'a gitmişken nereleri gezelim görelim derseniz; malum Antik çağ hekimi Hippocrates'in İstanköy'de doğduğu varsayılıyor. Buna göre 2400yıl kadar önce gölgesinde Hipokrat'ın öğrencilerine ders anlattığına inanılan meşhur Hipokrat ağacını, 1500 yıllarından kalma fotoğraftaki Şövalyeler Kalesini, Defterdar ve Hasanpaşa Camiiyi gezebilirsiniz. 




Merkez her yeri yürüyüp keşfedeceğiniz kadar düz ve küçük, her sokak güzelim Ege denizine çıkıyor, bu yüzden her köşe başı durup hayaller kurulacak kadar mavili, beyazlı ve yeşilli..  Tertemiz havası, tarihi geçmişi ve bunaltmayan sıcağıyla keyif dolu bir yer.. 

Ada için en az 3 gün ayırmak gerekiyor, seyahatinizin 1 gününde de ufak bir araç kiralayarak (günlük yaklaşık 40-50EUR) şehrin biraz dışında bulunan Asklepion'u, 15-30km uzaklıktaki Zia Köyünü ve Ada'nın diğer popüler plajları olan Kardemena, Kefalos ve Mastichari plajlarına da gitmenizi öneririm. Elinize haritanızı alın ve adım adım kolayca ilerleyin. 


Yandaki fotoğrafı bulunan Kardemena beach "paradise beach" (cennet sahili) olarak geçiyor, suyun berraklığı ve kumun parlaklığıyla adanın en popüler plajı.

Plajda şezlong kirası 4eur. Kos'a gitmişken paradise beachi görmek ve plajda acıkınca leziz ballı süzme yoğurttan tatmak şart.








Yandaki fotoğraf ise daha çok sörfçülerin tercih ettiği rüzgarlı Mastichari Beachten.  Gitmişken Beache konumlandırılmış Tamtam Beach Restauranta uğrayıp çıtır kalamarlardan ve Mythos birasından tatmadan dönmeyin. :)


Plajlardan sonra görülmesi gereken diğer bir yer ise alt fotoğraftaki Zia köyü. Merkezin 17km batısında bulunan köy, adada güneş batışının en güzel seyredildiği yer. Aynı zamanda geleneksel yunan yemeklerini sunan leziz restoranları da mevcut. Manzara Oramedon restauranttan. Lezzet ve manzara bir harika.


Ada'da "Ne yiyelim? Ne içelim?" derseniz; 

Yunan mutfağı daha çok sebzelerden ve peynirden oluşan hafif bir mutfak diye bilinir. Orada farkettik ki Yunanlar et pişirmekte ustalar.. Ege kasabası olarak daha çok balık beklentisiyle gittiğimiz adada tattığımız et yemeklerinin lezzeti inanılmazdı. 

Otelde yapacağınız kahvaltıyı atlamamanızı öneriyorum, Gündüz sokağa çıktığınızda ise Special'den dondurma yemenizi kesinlikle önerebilirim. 
Ada'nın en popüler dondurmacısının konakladığımız otelin altında olması sevinciyle kaldığımız her gün farklı çeşitlerde yediğim dondurmaların tadı halen damağımda. 
Onun dışında sıcaktan yorulduğunuz her an civar kafelerde buzlu kahvelerle ve ya limonatayla serinleyebilirsiniz. 

Ayrıca gitmişken adanın yerel yunan biraları olan Alfa ve Mythos'u ve tabii Yunan rakısı Ouzo'yu da deneyin derim. 

Restauran önerilerimse; Kos Merkezde bulunan alt fotoğraftaki Elia Restaurant'la başlıyor. Enfes et ve mezeleri bulunuyor. İki kişi için 5-6 çeşit meze, ouzo ve ana yemekle toplamda yaklaşık 50€ hesap ödüyorsunuz. Fiyatlar ülkemizin turistik bölgelerine göre oldukça uygun. 
Balık severler içinse restoran önerilerim yine merkeze yakın olan Barbouni ve Nick the Fisherman. Son önerimse, Zia köyünü ziyaret edecekler için gün batımını izleyerek lezzete doyacakları Oramedon Restoran. Tüm bu restoranlara fazlasıyla talep var, kapılarında kuyruklar oluyor. Bu yüzden Ada'ya gitmeden önce rezervasyonlarınızı kesinlikle yapın.  
Geceleri barlar sokağı olarak tabir edilen sokakta 15-20 yaş grubuyla takılıp köpük partilerine katılabilir, ya da güzel müzik ve kokteylleriyle Neo Sintrivani veya canlı müzik performansı yapılan şık bir mekan olan Hammam Bar'da vakit geçirebilirsiniz. 

Geceleri barlar sokağı olarak tabir edilen sokakta 15-20 yaş grubuyla takılıp köpük partilerine katılabilir, ya da güzel müzik ve kokteylleriyle Neo Sintrivani veya canlı müzik performansı yapılan şık bir mekan olan Hammam Bar'da vakit geçirebilirsiniz. 

Ada aktivitesi olarak da, plajlarda Jet ski, rüzgar sörfü ve su sporları sevenler için çeşitli olanaklar bulunuyor, gitmeden araştırmanızı ve hazırlıklı olmanızı öneririm. 

Dingin, huzurlu ama tüm beklentileri karşılayan bir adaydı Kos, bayıldık.
Değişiklik arayan herkes gitsin, yenilensin. :)

Sevgiler,
Küb. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder